Truskawkowe szaleństwo trwa. Jest zbyt krótkie żeby z niego nie korzystać.
Składniki:
Spód
100 g kakaowych herbatników typu petitki
100 g orzechów włoskich mielonych
120 g masła
Masa serowa
800 g twarożku z wiaderka
9 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
400 ml kremówki 30% (zimna)
70 ml gorącej wody
2 łyżki żelatyny (kopiaste)
truskawki
400 ml wrzątku
galaretka truskawkowa
Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:Herbatniki zmiksować w blenderze. Masło roztopić. W misce wymieszać herbatniki, orzechy wlać ciepłe masła i wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna w tortownicy o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki i w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa: Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią rozpuszczoną żelatynę i miksować.
Na schłodzony spód wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.
Galaretkę rozmieszać w 400 ml wrzątku i pozostawić do stężenia. Na serniku ułożyć pokrojone truskawki zalać tężejącą galaretką i włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze