Sernik na zimno na kruchym pełnoziarnistym spodzie

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i domowe ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 jajko
    100 g masła
    2 łyżki cukru
    masa: 200 g masła
    500 g sera twarogowego z wiaderka
    1/2 szkl cukru
    1 op. bitej śmietany w proszku

    1 galaretka wiśniowa
    blaszka 24x24

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno na kruchym pełnoziarnistym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i jajko. Wyrabiamy razem do połączenia się składników. Z ciasta robimy kuleczkę i wkładamy do woreczka foliowego. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek ok. 5 mm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, lekko ugniatając do dna. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
    W misce ubijamy masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puch. Następnie dodajemy do 1 łyżce twarogu cały czas miksując. Na koniec wsypujemy śmietanę w proszku do masy i jeszcze chwilę ubijamy mikserem. Masę przekładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki aby stężało. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy zacznie tężeć. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować