Sernik na zimno na kruchym pełnoziarnistym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i jajko. Wyrabiamy razem do połączenia się składników. Z ciasta robimy kuleczkę i wkładamy do woreczka foliowego. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek ok. 5 mm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, lekko ugniatając do dna. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puch. Następnie dodajemy do 1 łyżce twarogu cały czas miksując. Na koniec wsypujemy śmietanę w proszku do masy i jeszcze chwilę ubijamy mikserem. Masę przekładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki aby stężało. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy zacznie tężeć. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień.
Komentarze