Sernik na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg ucieramy z masłem, cukrem pudrem i aromatem do ciast do chwili aż uzyskamy jednolitą masę.
2.Dowolną blaszkę wykładamy folią aluminiową. W przygotowanej blaszce rozkładamy 1 opakowanie herbatników. Masę serową dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugim opakowaniem herbatników.
3.Drugą część masy serowej ucieramy z 2 łyżkami kakao i wykładamy do formy. Przykrywamy ciemną masę kolejną warstwą herbatników.
4.Jabłka obieramy i smażymy w rondelku podlewając niewielka ilością wody. Kiedy uzyskamy masę z niewielkimi kawałkami dodajemy galaretkę i podgrzewamy do chwili aż się rozpuści. Studzimy do momentu kiedy masa zacznie tężeć i wykładamy jako kolejną warstwę na herbatniki. Całość przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Dociążamy aby wszystkie warstwy się połączyły. Odstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto można polać polewą lub pozostawić bez przybrania
Porady
Ciasto najlepiej zrobić 2 dni wcześniej aby herbatniki zmiękły.
Komentarze