W lodówce zalegały mi dwa duże jogurty naturalne oraz brzoskwinie, dlatego postanowiłem na weekend upiec ciasto. Okazało się bardzo szybkie, puszyste i smaczne.
Średni
Składniki:
- jogurt grecki lub bałkański 400 g: 2 sztuki
- budynie śmietankowe: 2 sztuki
- jaja: 5 sztuk
- cukier: 1 szklanka
- olej: 0.5 szklanki
- biszkopty: 1 opakowanie
- brzoskwinie z puszki: 1 puszka
Sernik na jogurtach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka, olej, budyń (w proszku) ubijamy na gładką masę, następnie dodajemy jogurty, delikatnie miksujemy. Białka dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Brzoskwinie osączamy w papier kuchenny, kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do masy. Blaszkę o wymiarach 23x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty, wylewamy masę jogurtową. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 min. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Komentarze