Sernik michałkowy

0 (0 ocen)

Przepyszny, niezbyt pracochłonny serniczek dla wielbicieli popularnych cukierków! Będziecie zachwyceni i to podwójnie... Więcej słodkości na moim blogu: chceupiec.blogspot.com, na który serdecznie zapraszam!

Składniki:

  • 210 g ciasteczek typu digestive
    70 g miękkiego masła
    2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
    1 łyżka brązowego cukru

    1 kg sera na serniki
    3 duże jajka
    200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
    250 g mleka w proszku
    4 łyżki cukru
    2 płaskie łyżki budyniu waniliowego

    10 białych "Michałków"
    10 zwykłych "Michałków"
    150 g orzeszków ziemnych niesolonych
    100 g białej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady

    100 g mlecznej czekolady
    pozostałe pokrojone Michałki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik michałkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki siekamy bardzo drobno, ciastka kruszymy na pył i wszystko łączymy na jednolitą masę. Wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy przez pół godzinie w lodówce.
  • 2. Orzeszki uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać. Podzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach. Michałki pokroić w plasterki. Twaróg, jajka, cukier, budyń i mleko miksujemy i dzielimy na pół. Do jednej połowy wlewamy gorzką czekoladę, połowę orzeszków i połowę pokrojonych ciemnych Michałków. Wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Podobnie postępujemy z drugą połową, zamieniając składniki na białe. Białą masę wykładamy ostrożnie na ciemną, łyżka po łyżce. Pieczemy w 160 stopniach przez około godzinę. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy sernik. Układamy resztę Michałków. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować