Sernik malinowo-jeżynowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszny serniczek na zimno, przygotowany z jeżyn malin, oblany czekoladą. Takiego deserku chyba nikt nie odmówi.

Składniki:

  • Spód ciasta
    herbatniki kakaowe - 200 g
    masło - 120 g
    Masa serowa :
    ser chudy - 320 g
    śmietanka 36% - 0,5 l
    mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l
    cukier kryształ - 0,5 szkl
    galaretki cytrynowe - 2 opak
    woda gotowana do galaretek - 1 szkl
    żelatyna - 2 łyżeczki
    woda do żelatyny - 5 łyżek
    Dodatkowo :
    jeżyny - 130 g
    maliny na wierzch ciasta
    mięta do dekoracji
    czekolada do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik malinowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść.
    Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto.
    Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki.
  • 2. Masa serowa:
    Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
    Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito.
    Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania.
    Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać.
    Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować.
    Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić.
    Następnie ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki.
    Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia.
    Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce.
    Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty.
    Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Mleko Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować