Pyszny sernik między biszkoptami ;) Szybko się robi, a jak smakuje!
60 min
Składniki:
Składniki na biszkopt:(forma o wymiarach 20x30 cm).
6 jajek "L"
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
2-3 łyżki kakao /szklanka o pojemności 250 ml/
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
2-3 łyżki żelatyny (zalana 1/3 szklanki wody do napęcznienia i podgrzana)
500 g truskawek
4-5 połówki brzoskwiń z puszki
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
kilka sztuk truskawek i borówek do dekoracji
posypka z opłatka, posypka z czekolady białej
Sernik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Ser przełożyć do miski, zmiksować z 1 szklanką cukru pudru, dodać rozpuszczoną żelatynę i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać i wylać na jeden biszkopt. Przykryć drugim (trzeba wyłożyć formę folią aluminiową przed włożeniem ciasta). Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Wyciągnąć ciasto z formy, odlepić folię, posmarowac masą krówkową, udekorować.
Komentarze