Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Sernik orzechowy - z orzechami w karmelu, na podwójnie pieczonym cieście - ucieranym placku o korzennym aromacie i biszkopcie na białkach z rabarbarem oraz orzeźwiającą galaretką jabłkowo - miętową. Ciasto idealne na upalne dni. Po prostu poezja smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    4 jajka
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5ml)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na 1/2 L mleka)
    1/2 szklanki cukru
    125 g miękkiego masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 białek (schłodzone w lodówce)
    szczypta soli

    Masa serowa:
    500 g twarogu półtłustego 4%
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    250 g miękkiego masła
    2 łyżki cukru (do smaku - ewentualnie ilość wg uznania)
    300 g orzechów ziemnych w karmelu (ok. 2 szklanki)
    5 łyżeczek żelatyny wieprzowej
    1/4 szklanki mleka

    Galaretka:
    2 opakowania galaretki o smaku jabłkowo - miętowym (na 1/2 L wody każde)
    3 szklanki wrzątku

    Dodatkowo:
    350 g rabarbaru
    2 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem 1. Przygotować ciasto ucierane - utrzeć w misce następujące składniki: tłuszcz, jajka, cukier, cynamon, imbir, aromat i proszek do pieczenia. Wsypać obie mąki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 min (180 st. C).
  • Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem 2. Wstępnie podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch wysypać kaszą manną, równomiernie obłożyć pokrojonym na małe kawałki rabarbarem.
  • Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem 3. Na biszkopt masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym oraz mąką. W oddzielnym naczyniu ubić zimne białka ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Masę wylać na rabarbar.
  • Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem 4. Formę ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem 5. Na masę serową żelatynę zalać mlekiem i odłożyć, by napęczniała.
    W misce zblendować twaróg z jogurtem i orzechami.
  • Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem 6. Dodać masło i cukier - ponownie zmiksować. Napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Wlać do masy z orzechami i dokładnie wymieszać.
  • Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem 7. Masę serową wyłożyć na wystudzone ciasto. Formę włożyć do lodówki do stężenia.
  • Sernik orzechowy z galaretką na placku ucieranym i biszkopcie z rabarbarem 8. Oba opakowania galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć ją na masę serową. Ciasto włożyć ponownie do lodówki, by całkowicie się zestaliło.

Porady

Galaretkę jabłkowo - miętową, niestety nie tak łatwo dostępną, można zastąpić cytrynową lub agrestową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować