Sernik „Janeczki” z truskawkami i galaretką - wspaniały

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Całość smakuje wspaniale, delikatny ser w połączeniu z galaretką wprost rozpływa się w ustach. Możecie użyć truskawek świeżych (jeszcze są dostępne, o dziwo!) lub mrożonych. W przypadku tych drugich, ułożyłabym je na cieście gdy są lekko rozmrożone i dobrze trzymają swój kształt.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie mielonego)
    10 jaj
    1 szklanka cukru brązowego
    pół kostki masła
    2 budynie waniliowe (proszek) 15-16g cukru waniliowego (opakowanie)
    3 łyżki skórki pomarańczowej

    2 galaretki truskawkowe
    500ml wrzątku
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Galaretki

Sernik „janeczki” z truskawkami i galaretką - wspaniały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty kogel-mogel, dodajemy zmielony ser, budyń, miękkie masło oraz sok z cytryny. Do masy serowej dodajemy ubite białka, skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy szpatułką.


  • 2. Pieczemy w 160*C przez 90 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na godzinę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i wstawiamy do lodówki.
  • 3.
    Studzimy sernik w temperaturze pokojowej, na letnim układamy gęsto truskawki i wkładamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką.

Porady

Sernik po upieczeniu zostaje w piekarniku przez godzinę, dopiero potem uchylamy drzwiczki. Dwie galaretki rozpuszczamy tylko w 500ml wody, by były sprężyste i twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Sery Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować