Niesamowicie smacznie sernik z kaszy jaglanej z masą karmelową wykonaną z daktyli. Całość polana gorzką czekoladą z dużą ilością orzeszków. Palce lizać!
Składniki:
-200g suchej kaszy jaglanej
-400ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego z wanilią)
-30g rozpuszczonego, ostudzonego oleju kokosowego
-2 małe jajka
-30g mąki kokosowej
-30g mąki kukurydzianej
-1 puszka tłustego mleka kokosowego, dobrze schłodzonego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
masa karmelowa:
-150g suszonych daktyli bez siarki
-50ml wody
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-szczypta soli himalajskiej
Sernik jaglany z karmelem, orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości i studzimy
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-kaszę jaglaną łączymy z zółtkami, dodajemy śmietankę z mleka kokosowego (stała warstwa na górze puszki), słodzik i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy ubitą pianę, oby dwie mąki, proszek do pieczenia oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-ciasto pieczemy 40minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
masa karmelowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiam na 15-20minut (można zalać dzień prędzej zimną wodą i odstawić na całą noc)
-wylewamy wodą, dodajemy świeżą i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy olej kokosowy i mieszamy
polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i szybko mieszamy
-odstawiamy i lekko studzimy
następnie:
-na ciasto nakładamy masę karmelową, na to polewę czekoladową i obficie posypujemy orzeszkami
-ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc
Komentarze