MASA SEROWA:
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
220 g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód
Sernik jagodowy pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Herbatniki zblendować, połączyć z masłem, wyłożyć do tortownicy (23cm) wyścielonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki.
2.MASA SEROWA:
Jagody zblendować.
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie, jednak krótko wymieszać za pomocą miksera pracującego na najniższych obrotach. Dodać mus z jagód, wymieszać łyżką (może być niedokładnie, wtedy powstanie "marmurek". Wylać na spód, piec w 140'C 70 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić minimum 12h w lodówce.
Polać polewą przygotowaną z wymieszanej śmietany z cukrem, posypać jagodami.
Komentarze