Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem spód tortownicy.
2.Masa serowa:
Jagody blendujemy a następnie przecieramy przez sito, pozbywając się skórki i pesteczek. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, nie może być żadnych grudek sera. W razie potrzeby można sobie pomóc blenderem ;) Masę serową wylewamy na ciasto w tortownicy. Piec w temp 160 C ok 1 godzinę. Sernik jest upieczony gdy po dotknięciu patyczkiem sprężynuje. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin.
3.Polewa:
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy cukier, dokładnie mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodoajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści i dorzucamy masło, polewa zrobi nam się lśniąca. Polewamy sernik.
Komentarze