2.Masa jogurtowa :
dwa duze opakowania jogurtu greckiego czyli 800 g .
5 jajek
3/4 szkl cukru
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 budynie waniliowe bez cukru ( na 1/2 l mleka )
sok z 1/2 cytryny
Sernik bez sera na jogurtach greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią połączyć , dodac drobno posiekane masło , jajko i zagnieśc ciasto.Ciasto rozwałkować, przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem by ciasto sie nie wybrzuszyło podczas pieczenia
.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
2.Masa jogurtowa:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy, budyń w proszku oraz olej, sok z cytryny, jogurt i zmiksować na wolnych obrotach.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie
wymieszać z masą.
3. Wylać masę sernikowo-jogurtową na lekko podpieczony , wystudzony spód.
Całość piec około 50 minut w temp. 170 st (termoobieg) Sprawdzić
patyczkiem w środku , czy ciasto jest już upieczone. Wystudzić .
Przed podaniem wierzch sernika posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze