Sernik kajmakowy

4.97 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 10 min

Pyszny i delikatny w smaku, idealny dla wielbicieli kajmaku

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód
    200 g herbatników pełnoziarnistych Digestive
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g masła

    Masa serowa
    1 kg sera z wiaderka (np. Piątnica)
    300 g masy kajmakowej (z puszki 510 g – resztę masy wykorzystamy na polewę)
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
    5 jajek
    2 łyżki maki ziemniaczanej


    Polewa
    kajmak (pozostały z masy serowej)
    czekolada gorzka rozpuszczona
Wystaw ocenę:

4.97 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kajmak

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik kajmakowy 1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru.
  • sernik kajmakowy 2. Czekoladę roztapiamy razem z masłem, zostawiamy do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub w melakserze. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dokładnie uklepując i wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Do dużej miski wkładamy ser, masę kajmakową i zmiksujemy mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników na najmniejszych obrotach miksera. Masę wylewamy na dno tortownicy. Wyrównujemy powierzchnię.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 stopni. Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika można położyć naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą Sernik wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzony sernik pokrywamy masę kajmakową. Dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Aby masa czekoladowa była bardziej płynna, do roztapiającej się czekolady można dodać kilka łyżek śmietany kremówki lub mleka. Sernik schładzamy całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować