Uwielbiam serniki,to jeden z najlepszych serników jakie jadłam i wcale nie potrzeba wiele czasu żeby go zrobić. Jeśli lubicie połączenie kokosu i białej czekolady to warto spróbować.
1 godz. 30 min
Składniki:
Spód:
200 g ciasteczek lub herbatników maślanych
100 g roztopionego masła
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
1 szklanka cukru
200 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
100 g wiórek kokosowych
5 jajek
2 budynie waniliowe
Sernik kokosowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka zmielić blenderem na pył,dodać roztopione masło.Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(tylko spód) i przełożyć naszą masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę i w ciepłej rozpuszczamy białą czekoladę,pozostawiamy do wystudzenia.
w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz śmietany z białą czekoladą.Miksujemy wszystko na gładką masę.Gdy masa będzie w miarę zmiksowana dodajemy czekoladę ze śmietaną.Ponownie miksujemy,dopóki masa serowa nie zacznie tężeć(masa powinna mieć konsystencję średnio ubitej kremówki).Masę przelewamy na ciasteczkowy spód.Pieczemy 1 godz w temperaturze 170-180 stopni.Jeśli wierzch będzie szybko brązowiał przykryjcie górę folią aluminiową.Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami,wystudzony polewamy polewą.
50 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej naszą białą czekoladę.
Dobrze schłodzić sernik w lodówce minimum 4 godz,a najlepiej całą noc.
Komentarze