Sernik gotowany na żółtkach

4.5 (169 ocen)

Kremowy sernik gotowany na samych żółtkach, otulony gorzką czekoladą, na biszkopcie białkowym z kokosem. Ciasto pyszne i proste, a jakże efektowne.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    7 białek (zimne - z lodówki)
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki wiórków kokosowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa serowa:
    4 opakowania twarogu naturalnego delikatnego 10% tłuszczu (4 x 350g)
    250 g masła
    7 żółtek
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na 1/2 L mleka każde)

    Dodatkowo:
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Sernik gotowany na żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik gotowany na żółtkach 1. Na biszkopt białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Nadal ubijając, stopniowo dodawać - cukier, proszek do pieczenia, mąkę. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Sernik gotowany na żółtkach 2. Piec ok. 25 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Sernik gotowany na żółtkach 3. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Połowę wysypać równomiernie na upieczonym cieście.
  • Sernik gotowany na żółtkach 4. Na masę serową w garnku rozpuścić masło. Dodać ser oraz cukier - wymieszać. W naczyniu dokładnie wymieszać żółtka, mleko oraz oba opakowania proszku budyniowego.
  • Sernik gotowany na żółtkach 5. Mieszankę wlać do garnka z serem. Mieszając, zagotować.
  • Sernik gotowany na żółtkach 6. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt z czekoladą. Jeszcze ciepłą masę serową posypać pozostałą ilością czekolady. Wystudzone ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować