Sernik gotowany na żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Nadal ubijając, stopniowo dodawać - cukier, proszek do pieczenia, mąkę. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Piec ok. 25 min (180 st. C). Wystudzić.
3.Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Połowę wysypać równomiernie na upieczonym cieście.
4.Na masę serową w garnku rozpuścić masło. Dodać ser oraz cukier - wymieszać. W naczyniu dokładnie wymieszać żółtka, mleko oraz oba opakowania proszku budyniowego.
5.Mieszankę wlać do garnka z serem. Mieszając, zagotować.
6.Gorącą masę wyłożyć na biszkopt z czekoladą. Jeszcze ciepłą masę serową posypać pozostałą ilością czekolady. Wystudzone ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie stężało.
Komentarze