Sernik gotowany na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w miseczce, dodać do białek z cukrem i zmiksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzony przekroić na dwie grubsze i jeden cieńszy.
2.2. Masa serowa: Masło, ser, jajka i cukry umieścić w garnuszku i podgrzewać do zagotowania. W mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się sera. Mieszać do zgęstnienia masy. Na spodni biszkopt wyłożyć kolejno: masę serowa,następnie herbatniki,masę , biszkopt i znów masę. Trzeci -najcieńszy pokruszyć dokładnie i posypać na masę.Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy serowej.
Porady
zamiast zwykłych herbatników można użyć kakaowych,wtedy wyjdzie tak jakby 3 warstwy kakaowe
Komentarze