Sernik gotowany na biszkopcie

4.47 (179 ocen)

Pyszny przekładaniec z gotowanym sernikiem. Dobra alternatywa dla tych pieczonych :D Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    9 jajek w temperaturze pokojowej
    2 szkl mąki pszennej
    2 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego, zmielonego
    1/2 szkl. mleka
    1 budyń waniliowy
    1 szkl. cukru
    3 jajka
    150 g masła
    1 op. cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    płatki czekoladowe/ pokruszone biszkopty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty Jajko

Sernik gotowany na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w miseczce, dodać do białek z cukrem i zmiksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzony przekroić na trzy równe blaty
  • 2. Masa serowa: Masło, ser, jajka i cukry umieścić w garnuszku i podgrzewać do zagotowania. W mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się sera. Mieszać do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą masą przełożyć blaty biszkoptu. Wierzch udekorować płatkami czekoladowymi lub pokruszonymi biszkoptami. Sernik gotowany na biszkoptach schłodzić do całkowitego stężenia masy serowej. Smacznego!  (inspiracja/ źródło: Z Majeczką w kuchni)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Lunch Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować