Sernik aksamitny z polewą kajmakową

4.5 (175 ocen)

  • 20 min

Sernik rozpływa się w ustach. To prawdziwe ptasie mleczko!

  • 20 min

Składniki:

  • Spód
    - 150 g herbatników kakaowych typu Petit
    - 3 łyżki masła
    Ser
    - 1 kg sera zmielonego na sernik
    - 8 jajek
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 250 g masła
    - 1 szklanka śmietany
    - 1 budyń waniliowy
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Polewa
    - 1 puszka masy kajmakowej gotowej
    - 100 orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kajmak

Sernik aksamitny z polewą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik aksamitny z polewą kajmakową 1. - Herbatniki pokruszyć w miseczce, dodać roztopione masło.
    - Masa nie może być zbyt mokra.
    - Herbatniki wsypać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć do dna.
  • 2. - Masło utrzeć z cukrem, dodać ser i wbijać po jednym jajku.
    - Zmiksować na jednolitą masę, dodać śmietanę i resztę składników.
    - Zmiksować tylko do połączenia składników.
    - Masę serową ( jest dość rzadka) wylać na masę herbatnikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
    - Piec 50 minut.
    -
  • 3. - Masę kajmakową podgrzać, wylać na wystudzony sernik. Jeśli masa zcukrzyła się to przetrzeć ją przez sitko.
    - Orzechy uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu.

Porady

Ten przepis dostałam dość dawno od mojego brata Adama, który jest sernikowym specjalistą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować