Sernik czekoladowo-waniliowy

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dla miłośników serników.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 i 1/3 szkl. mąki
    10 dkg masła
    3 łyżki cukru
    jajko
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 kg białego sera (twarogu)
    3 jajka
    2/3 szkl. cukru
    szklanka śmietany
    tabliczka gorzkiej czekolady
    budyń waniliowy
    budyń czekoladowy

    tabliczka białej i deserowej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czekoladowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: masło posiekać, zagnieść z mąką, cukrem, jajkami i solą. Włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Ponakłuwać widelcem. Piec 12 min. w temp. 185 stopni.
  • 2. Masa serowa: twaróg zmiksować ze śmietaną, żółtkami i cukrem. Dodać ubitą z białek pianę, delikatnie połączyć. Masę podzielić na pół. Jedną część wymieszać ze stopioną, ostudzoną gorzką czekoladą i budyniem czekoladowym, drugą z budyniem waniliowym.
  • 3. Obie masy układać na przemian na podpieczonym spodzie. Lekko zamieszać widelcem. Piec godzinę w temp. 160stopni. Wierzch polać stopionymi czekoladami.

Porady

Według uznania i upodobań można dodać bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować