Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wysiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Takim ciastem wylepić dno wysmarowanej masłem tortownicy. Pozostawić tortownicę na ok 20 min w lodówce .
2.Ser przełożyć do miski i dodać miękkie masło, cukier , i ucierać , aż wszystko się połączy. Budyń pomieszać z proszkiem i dodać do masy serowej i nadal ucierać .Dodać otartą skórkę z cytryny i sok. Na koniec dodawać po jednym żółtku nadal ucierając.
3.Białka z 5 jajek ubić na sztywną pianę utrwalając trzema łyżkami cukru. Dodać ugotowany wg przepisu i wystudzony budyń śmietankowy. Można to zrobić mikserem na wolnych obrotach.
4.Masę serową wyłożyć do schłodzonej tortownicy . Na wierzch wylać piankę budyniową. Wstawić do gorącego piekarnika 160 stopni na 60 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec do czasu , aż piekarnik osiągnie taką temperaturę. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki . Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego.
Porady
Przepis na cytryny w syropie - http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cytryny-w-syropie-5
Jak uchylam drzwiczki piekarnika , to wciskam rękawicę kuchenną
Komentarze