SERNIK CAPPUCCINO Z MUSEM WIŚNIOWYM NA SPODZIE BROWNIE

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Sernik:
    650 g sera białego chudego
    2 jajka
    15 g ksylitolu
    3 łyżki cappuccino
    25 g mąki ziemniaczanej
    180 g jogurtu naturalnego

    Spód cukiniowy:
    przepis tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/malinowa-pianka-na-cukiniowym-brownie-6

    Mus wiśniowy:
    580 g wiśni ( waga po usunięciu pestek)
    1 galaretka wiśniowa
    2 łyżki żelatyny
    50-70 ml wody

    Tortownica 17-18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik cappuccino z musem wiśniowym na spodzie brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik:
    Do płaskiego rondla przełożyć ser i jogurt grecki. Zmiksować na gładko blenderem. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać ksylitol i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać cappuccino ( proszek ) i ponownie zmiksować.
  • 2. Dodać mąkę ziemniaczaną i po raz kolejny zmiksować. Do powstałej masy dodawać po łyżce zmiksowany ser i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać w dwóch częściach do masy serowej i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową. Piec w 160-170 st około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
  • 3. Mus wiśniowy:
    Wiśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki ( najlepiej pestki usuwać nad miską, dzięki temu będzie można wykorzystać zebrany sok). Do rondla przełożyć owoce, dodać sok i wstawić na ogień. Dusić do rozpadnięcia owoców.
  • 4. Gdyby owoce były zbyt suche i masa zacznie się przypalać to podlać wodą i dokończyć duszenie. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodać proszek galaretki i żelatynę, dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
  • 5. Wykonanie:
    Na talerzu ułożyć rozmrożony spód cukiniowy ( najlepiej wyjąć go na noc z zamrażarki i położyć na talerzu w lodówce). Zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę musu wiśniowego. Wstawić na kwadrans do lodówki. Po tym czasie ostrożnie włożyć zimny sernik. Zalać resztą masy wiśniowej. Wstawić na 3-4 godziny do stężenia. Smacznego!

Porady

*Ciasto można przygotować na bazie biszkopta w dowolnym smaku lub na podłużnych biszkoptach * 100 g to 98 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować