Sernik cappuccino

0 (0 ocen)

sernik bez pieczenia, rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Masa serowa:
    200 ml mleka,
    1 śnieżka,
    7 łyżek cappucino czekoladowego,
    400 g sera twarogowego z wiaderka,
    1 cukier waniliowy,
    6 łyżeczek żelatyny

    Pianka:
    1 szkl. śmietany 30%,
    1 op.cukru waniliowego,
    1 śmietan-fix

    Dodatkowo:
    biszkopy podłużne,
    1 szkl. wystudzonego cappucino,
    kakao do posypania

Sernik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody, studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy cappucino, następnie po łyżce sera oraz cukier, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy.
  • 2. Formę o wym.28x20 cm wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w cappucino, układamy w formie obok siebie, wylewamy połowę masy serowej, układamy warstwą nasączonych biszkoptów, zalewamy resztą masy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki aby masa lekko stężała.
  • 3. Pianka:
    Cukier mieszamy z usztywniaczem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier z usztywniaczem. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego, robimy rozetki na masie serowej. Schładzamy kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy