masa serowa:
500 g sera sernikowego z wiaderka ja użyłam Wieluń
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
3-4 łyżki cukru waniliowego
1 żółtko
1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu
300 g małych truskawek
masa truskawkowa:
300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml wody do przygotowania galaretki
Truskawkowy sernik na zimno jak wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć do foremki. Masę wyrównać i ułożyć na niej truskawki i lekko wcisnąć je w masę. Potem wyłożyć resztę masy serowej i wierzch ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić aby masy dobrze stężały.
Porady
Je serniczek zrobiłam w foremce do babki ale można go również zrobic w tortownicy a dno wyłożyć biszkoptami.
Komentarze