Serniczek na zimno oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa ciasteczkowa
Z ciasteczek Oreo wydrążyć ze środka białą masę i przełożyć do oddzielnej miski. Ciemną, kruchą cześć ciasteczek zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać, podzielić na dwie równe części i jedną z nich wyłożyć dno tortownicy (średnica tortownicy 26cm). Drugą część pozostawić na wierzch. Wstawić tortownicę do lodówki na około 30minut.
2.Masa serowa
Masło utrzeć z cukrem pudrem i białą masą z ciasteczek, dodać ser Delfiko, sok z cytryny, miksować do uzyskania jednolitej masy. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Następnie rozpuścić w mleku żelatynę i również dodać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyłożyć na wierzch drugą część ciasteczkową. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
3.Dekoracja
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować wierzch ciasta przygotowaną bitą śmietaną za pomocą szprycy. Ciasteczka przekroić na połowę i udekorować serniczek.
Komentarze