Sernik brzoskwiniowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Z brzoskwiń wyjąć pestki, dwie odłożyć a resztę pokroić.
- Zagotować 3/4 litra wody z cukrem, dodać brzoskwinie, pogotować ok 10 minut z sokiem z cytryny.
- Żelatynę zalać 1/2 szklanką zimnej wody.
- Brzoswkinie zmiksować na gładką masę. Dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
2.- Formę na babkę posmarować cienko olejem, na dno wyłożyć dwie obrane ze skórki i pokrojone brzoskwinie.
- Wylać ok 1 szklankę musu brzoskwiniwego. Wstawić formę do zamrażarki aby mus częściowo stężał.
3.- Do reszty przestudzonego musu dodać serki brzoskwiniowe i dokładnie wymieszać.
- Masę serowo-brzoskwiniową wylać na lekko stężały mus brzoskwiniowy- masy delikatnie się przemieszają.
- Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Porady
Użyłam plastikowej formy Liliana z Tupperware. Serniczek można zrobić w formie na babkę lub tortownicy.
Komentarze