serink smażony

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mój ulubiony sernik

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 24cm
    ciasto:
    300g mąki pszennej typ 480
    3 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    150g masła roślinnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ser:
    500g sera wiaderkowego
    2 jajka
    100g masła
    1/2 szklaki cukru
    100ml mleka
    1 budyń waniliowy
    garść rodzynek
    100g skórki z pomarańczy

Serink smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 4 części, cienko wałkujemy i pieczemy 4 okrągłe placki. Studzimy
  • 2. SER: Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy ser, mleko, cukier, jajka, rodzynki i skórkę z pomarańczy i gotujemy przez około 10 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy budyń i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  • 3. SERNIK: Gorącym serem przekładamy nasze kruche placki. Sernik jest NAJLEPSZY na drugi dzień

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy