Serduszka drobiowe w sosie śmietanowym z kaszą jęczmienną

4.5 (181 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Te danie od zawsze przyrządza moja mama,ja teraz serwuje go swojej rodzinie,zajadają sie nawet dzieci:-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - serduszka drobiowe: 700 gramów
    - zielony groszek swieży lub mrożony: 500 gramów
    - marchewka: 3 sztuki
    - śmietana 18%: 250 mililitrów
    - kostka bulionowa: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Serduszka drobiowe w sosie śmietanowym z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serduszka dokładnie wyczyscić z rurek i błonek(nie rozcinać),umyć.Zagotować 1,5l z kostką bulionową i gotować 45min.,aż będą miękie.
  • 2. Jaczmięną kasze spłukać pod bieżącą zimną wodą.Zalać wodą i zagotować,gotować 8min.Wyłączyć i odstawić pod przykryciem,by spęczniała.
  • 3. Do bulionu dodać świeży groszek(można zastąpić go mrożonym) pokroić marchewkę w kostkę i też dodać do serduszek - gotowac 15min.Śmietanę zachartowac gorącym bulionym i wlewać ciękim strumieniem do bulionu ciągle mieszać,by nie powstały grudki - gotowac jeszcze 5min,by sos zgęstniał.
    Na talerze nałożyc porcje kaszy i polać sosem z serduszkami.SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serca drobiowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować