Serduszka drobiowe w sosie śmietanowym z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serduszka dokładnie wyczyscić z rurek i błonek(nie rozcinać),umyć.Zagotować 1,5l z kostką bulionową i gotować 45min.,aż będą miękie.
2.Jaczmięną kasze spłukać pod bieżącą zimną wodą.Zalać wodą i zagotować,gotować 8min.Wyłączyć i odstawić pod przykryciem,by spęczniała.
3.Do bulionu dodać świeży groszek(można zastąpić go mrożonym) pokroić marchewkę w kostkę i też dodać do serduszek - gotowac 15min.Śmietanę zachartowac gorącym bulionym i wlewać ciękim strumieniem do bulionu ciągle mieszać,by nie powstały grudki - gotowac jeszcze 5min,by sos zgęstniał.
Na talerze nałożyc porcje kaszy i polać sosem z serduszkami.SMACZNEGO!!!
Komentarze