Ser po szopsku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Podobno każdy prawdziwy Bułgar zaczyna i kończy dzień od sirene, czyli sera. Ja sirene po szopsku spróbowałam w hotelowej restauracji w Warnie. Przepis znalazłam w książce „Bułgaria na talerzu”.

  • 15 min

Składniki:

  • ser feta - 200 g
    pomidory - 2 szt.
    jajka – 2 szt.
    ostra papryka – do smaku
    pieprz – do smaku
    olej – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Ser po szopsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ser po szopsku 1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, przeciąć na pół, usunąć sok i nasiona. Miąższ pokroić.
  • Ser po szopsku 2. Naczynia do zapiekania pojedynczych porcji wysmarować cienko olejem. Na dno każdego naczynia włożyć pokrojone pomidory i ser feta. Na to wybić po jednym jajku, spryskać pozostałym olejem i doprawić do smaku papryką i pieprzem.
  • Ser po szopsku 3. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać 15 minut.

Porady

Przepis na to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej znalazłam w książce „Bułgaria na talerzu” Beaty Lipov. Tutaj podaję z moimi zmianami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Jajka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.5 (2 ocen)

ser smażony

To może cię zainteresować