Semifreddo z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 70 g cukru i czterech łyżek wody ugotować złotego koloru karmel. Dodać posiekane orzechy ( zostawić kilka całych do dekoracji), krótko razem przesmażyć i wyłożyć cienką warstwą na papier do pieczenia.
2.Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
3.Jajka dokładnie umyć i wybić do miski jajko i żółtka, dodać resztę cukru i nasionka z laski wanilii. Ubić na biało nad gorącą parą. Uważać żeby jajka się nie ścięły. Do dobrze ciepłych jajek dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Schłodzić, od czasu do czasu mieszać.
4.Formę wyłożyć folią spożywczą. Orzechy w karmelu pokruszyć. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Truskawki umyć i pokroić, część zostawić do dekoracji.
5.Do chłodnej masy jajecznej dodać orzechy, truskawki i śmietanę. Wymieszać i wylać do przygotowanej keksówki. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Podawać udekorowane truskawkami, orzechami i miętą.
Komentarze