Sałatka ziemniaczana po bawarsku

4.5 (166 ocen)

  • 50 min

Bardzo łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna. U nas znika błyskawicznie :)

  • 50 min

Składniki:

  • 5-6 małych ziemniaków,
    tyle samo rzodkiewek,
    1 średniej wielkości czerwona cebula ( u mnie garść czerwonej dymki),
    szczypiorek,
    koperek,
    sałata ( u mnie roszponka),
    Na sos:
    woda, w której były gotowane ziemniaki,
    ząbek czosnku,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    łyżeczka ostrej musztardy,
    sól,
    pieprz,
    oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ziemniaczana po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Nie wylewać wody. W tym czasie pokroić rzodkiewkę w plastry, cebulę w piórka, posiekać szczypiorek i koperek, wrzucić do dużej salaterki i dodać sałatę. Ugotowane, przestudzone i obrane ziemniaki pokroić w talarki i dodać do pozostałych składników. Kilka plasterków przełożyć do osobnej miski i zmiksować blenderem. Dolać ok 1/3 szklanki wody, w której się gotowały, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, musztardę i przyprawy - wszystko zmiksować na jednolitą masę (sos). W razie potrzeby rozcieńczyć jeszcze dodając odrobinę wody z ziemniaków. Sos wlać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać sałatkę. Schłodzić w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować