Sałatka z tuńczykiem i kaszą kuskus

4.98 (144 ocen)

Wyśmienita w smaku, atrakcyjna wizualnie, a dodatkowo bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Czyżbym znalazła ideał sałatki? ;)

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
    1 puszka groszku konserwowego
    3 małe puszki tuńczyka w sosie własnym (3x80g)
    1 czerwona cebula
    3-4 jajka
    3 czubate łyżki posiekanego szczypioru
    4 łyżki majonezu
    1/2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (144 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa Jajko

Sałatka z tuńczykiem i kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalewamy 2/3 szklanki osolonego wrzątku z dodatkiem 1/2 łyżki oliwy. Przykrywamy, odstawiamy na 5 minut, następnie rozdrabniamy widelcem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Groszek odsączamy z zalewy. Tuńczyka również odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2. Do ostudzonego kuskusu dodajemy 1 łyżkę majonezu i dokładnie mieszamy. Układamy na dnie szklanej salaterki jako pierwszą warstwę. Następnie wykładamy warstwę groszku, na groszku rozprowadzamy 1 łyżkę majonezu. Kolejne warstwy to: tuńczyk, na którym rozsmarowujemy resztę majonezu (2 łyżki) i cebula, którą lekko solimy. Na cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach jajka, solimy i oprószamy pieprzem. Na wierzch wykładamy szczypior. Sałatkę przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

Składniki sałatki można wymieszać ze sobą, wówczas sałatka będzie mniej efektowna, ale równie smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować