Moja kolejna propozycja podania tuńczyka w sałatce. Świetna na przekąskę między posiłkami.
Składniki:
pół główki sałaty lodowej
puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym
po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
pół puszki groszku konserwowego
100g sera feta
zioła prowansalskie
sól, pieprz
sos: łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
zioła prowansalskie
Sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę opłucz, osusz i porwij na niewielkie kawalki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w cienkie paski. Tuńczyka i groszek osącz z zalewy, ser pokrój w drobną kostkę. Do głębszego naczynia przełóż wszystkie składniki, przypraw solą i pieprzem.
2.Składniki na sos wymieszaj i polej nim sałatkę. Przed podaniem dokładnie wymieszaj. Spożywaj od razu po przygotowaniu.
Komentarze