Zwyczajne składniki makaronowej sałatki połączone z kosteczkami marynowanej dyni nabierają niecodziennego smaku. Taką sałatkę z powodzeniem można podać na rodzinną kolację jak i na przyjęciu dla gości.
30 min
Składniki:
tortellini z parmezanem - 1 op.
dynia marynowana - 1 słoik
seler konserwowy – 1/2 słoika
szynka - 200 g
jajka ugotowane na twardo – 5 szt.
natka pietruszki posiekana – 3 łyżki
majonez - 2 łyżki
pieprz kolorowy świeżo mielony – do smaku
sól morska – do smaku
Sałatka z tortellini i marynowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortellini ugotować w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowane przelać zimną wodą i zostawić na sitku do odsączenia.
2.Seler konserwowy i marynowaną dynię wyłożyć na sitko do odsączenia z zalewy.
3.Do miski włożyć tortellini, odsączony seler i dynię marynowaną. Kilka kawałków dyni odłożyć do dekoracji. Dodać pokrojone w kostkę jajka ugotowane na twardo, szynkę i posiekaną natkę pietruszki. Dwie łyżki majonezu wymieszać z kolorowym pieprzem i solą morską, przełożyć do miski i delikatnie wymieszać ze składnikami sałatki. Odstawić do lodówki, aby smaki się przemieszały.
Komentarze