sałatka z wędzonym twarogiem

4.5 (151 ocen)

  • 15 min

Wędzony twaróg ma intensywny smak, jest to ciekawa alternatywa dla fety.

  • 15 min

Składniki:

  • ok. 150 g wędzonego twarogu (pół opakowania),
    mała główka sałaty lodowej,
    4 plastry boczku kresowego (ważne, by był wędzony na zimno lub tylko podsuszany),
    2 łyżki pestek słonecznika,
    2 łyżki oliwy + 2 łyżki zimnej wody,
    po szczypcie suszonego tymianku, pieprzu cytrynowego i soli,
    kilka ziaren kolendry,
    łyżeczka soku z cytryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić na cienkie paski i usmażyć na suchej patelni (grillowej). Odcisnąć nadmiar tłuszczu.
  • 2. Umyć i wysuszyć sałatę. Porozrywać ją na małe kawałki. Dodać rozkruszony ser, boczek i ziarna słonecznika.
  • 3. W moździerzu rozetrzeć przyprawy z sokiem z cytryny. Dodać oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać. Polać dressingiem sałatkę. I gotowe.

Porady

Wędzony twaróg bez problemu można kupić w supermarketach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.55 (270 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka warstwowa z twarogiem

To może cię zainteresować