Sałatka z roladkami z łososia i mozzarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko w rondelku doprowadzamy prawie do wrzenia, do gorącego wkładamy odsączoną mozzarellę na ok. 10 minut. Gdy ser będzie elastyczny, odsączamy z mleka i na folii aluminiowej za pomocą wałka rozwałkowujemy na cienki kwadrat. Na rozwałkowany ser układamy szpinak i wędzonego łososia, zwijamy dość ciasno w roladę. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki aby rolada stężała. Gotową roladę kroimy na 1-1,5cm roladki
2.Kilka malin odkładamy do dekoracji a pozostałe w rondelku rozgotowujemy z kawałkiem imbiru, gotujemy aż sos się trochę zredukuje i zgęstnieje, wyjmujemy imbir, przecieramy sos przez sitko i dodajemy ocet balsamiczny, dosładzamy miodem, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Rukolę myjemy, osuszamy, wykładamy na półmisek, na sałacie układamy pomidorki koktajlowe, pokrojone na plasterki kiwi, pokrojone roladki z łososia, dekorujemy malinami, polewamy sosem malinowym.
Komentarze