Sałatka z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zaintrygowana przepisem na sałatkę z pieczonych warzyw, pomyślałam, że koniecznie musze ją wypróbować. Nie chciałam się jednak posiłkować żadnym przepisem, tylko intuicyjnie wybrałam warzywa i zrobiłam tak jak mi podpowiadał mój kulinarny nos ;-))) Wyszła oryginalna, smakowita sałatka.

  • 60 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:

    1 bakłażan (młody)

    1 mała cukinia

    1 papryka czerwona, słodka

    1 cebulka

    1 jabłko

    1/2 pora
    ok. 5-6 łyżek oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a pora w paski.


    Warzywa wysypać na blachę z piekarnika, ale nie mieszać, tylko ułożyć każde warzywo osobno na płasko. Lekko posolić i popieprzyć oraz polać połową oleju.


    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 8-10 minutach można wyjąć łopatką jabłko, cebulę, pora i bakłażana, po następnych minutach cukinię na samym końcu paprykę. Warzywa powinny się lekko przypiec. Gdy warzywa wystygną należy je wymieszać z resztą oleju i w ten sposób pyszna sałatka jest gotowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować