Sałatka z pieczoną karkówką

4.5 (193 ocen)

Propozycja na obiad lub kolację. Syta za sprawą karkówki sałatka z grzankami jest odpowiednia zarówno na obiad jak i na kolację.

Składniki:

  • Dla 5 osób:

    1/2 główki sałaty lodowej
    500g karkówki
    1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni
    1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego
    1/2 małej puszki kukurydzy
    3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki)
    1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki masła do smażenia grzanek

    Przyprawy do pieczenia karkówki:
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    2 łyżeczki przyprawy do steka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczoną karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pieczemy wraz z przyprawami w rękawie przez 1 godzinę w 160st C. Ciepłą karkówkę strzępimy na małe kawałki i studzimy.
    Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z sałatką. Sos możemy także podać w osobnym naczyniu i polać sałatkę po wierzchu tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować