Sałatka świetnie nadaje się na lekką kolację jak i na drugie śniadanie do pracy. Smaczna, lekka, zawierająca zdrowe składniki, a jednocześnie pożywna. Przygotowane jej zajmie tylko chwilę.
30 min
Składniki:
pęczak - 100 g
masło – 1 łyżka
wędzony łosoś – 100 g
pomidory koktajlowe – 200 g
pesto z suszonych pomidorów – 2 łyżki
szczypiorek posiekany – 2 łyżki
sól morska– do smaku
masło – 1 łyżka
Sałatka z pęczaku i wędzonego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak bardzo starannie wypłukać, kilka razy zmieniając wodę. W garnku zagotować szklankę wody, dodać sól do smaku i łyżkę masła. Dodać opłukaną kaszę i gotować pod przykryciem 15 minut. Wyłączyć gaz i nie zdejmować pokrywki z garnka do momentu, aż kasza przestygnie.
2.Wystudzony pęczak wymieszać z pesto z pomidorów. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i wędzonego łososia. Wymieszać, doprawić do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Komentarze