Bardzo lubię świeży szpinak, który jest delikatny w smaku, dzięki czemu możemy go komponować w sałatkach z wieloma dodatkami. Wszystko zależy od naszej pomysłowości!!! Powyższa kompozycja jak najbardziej się sprawdziła, więc polecam.
Składniki:
Składniki na 3 porcje:
• spora garść listków młodego szpinaku,
• kilka listków zielonej sałata,
• 3 pojedyncze płaty śledzia z oleju,
• kilka krążków cebuli z oleju,
• połowa granatu,
• 4-5 małych kulek mozzarelli z zalewy,
• 5 rzodkiewek,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• ocet winny do polania,
• oliwa z oliwek do polania,
Sałatka z śledziem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty oraz szpinaku przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane układamy na przygotowanym półmisku, talerzu (na dno sałatę, a na sałatę szpinak).
2.Rzodkiewki myjemy i kroimy na mniejsze części. Wykładamy na szpinak.
3.Płaty śledziowe odsączamy z oleju i kroimy pod skosem na pasy około 1 cm. Układamy wraz z cebulą na szpinaku.
4.Mozzarellę odsączamy z zalewy. Kulki dzielimy na ćwiartki i układamy na wierzch.
Wierzch posypujemy owocami granatu. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Następnie sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podajemy.
Komentarze