Lekka sałatka z dodatkiem jajek i rzeżuchy - zachwyci kolorem i smakiem, sos, którym jest polana ma dzięki rzeżusze ostrawy smak, który idealnie podkreśla wiosenny charakter sałatki!
20 min
Składniki:
około 7-8 małych ziemniaczków
6 pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewki
pół ogórka
2 jajka
jogurt
dwie solidne garści rzeżuchy
sól, pieprz
Sałatka z sosem rzeżuchowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ziemniaki (jeśli są młode to w mundurkach) i jajka. Kroimy ogórka i rzodkiewkę w drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki i jajka również kroimy w ćwiartki i przestudzamy (choć można tę sałatkę podawać na ciepło). Do jogurtu dodajemy rzeżuchę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy (można zblendować, ale moim zdaniem nie jest to konieczne). Układamy na talerzu ziemniaki, jajka, posypujemy ogórkiem, rzodkiewką i pomidorkami. Wszystko polewamy sosem i dekorujemy odrobiną rzeżuchy.
Porady
Mięsożercy mogą do sałatki dodać podsmażony boczek.
Komentarze