Gotowana pierś z kurczaka w wywarze z miętą nadaje przyjemny aromat.
Składniki:
Miętowy kurczak:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (łącznie około 450g)
2 szklanki wody
1/2 pęczka mięty
2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
kilka zirenek kolorowego pieprzu
300 g suchego ryżu
1 średnia zielona papryka
1 mniejsza kalerepka
1 mały słoik korniszonów (o poj. 0,5 L)
po 1 pęczku koperku i natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
200 g sera żółtego
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka pieprzu ziołowego
pieprz biały mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Sałatka z miętowym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, wysuszyć. Zalać wodą, dodać miętę (można związać bawełnianą nicią), Vegetę i pieprz ziarnisty. Doprowadzić do wrzenia i gotować 25 min. Następnie mięso wyjąć i wystudzić. Wywar przeznaczyć na bazę na zupę, sos lub inny cel wg uznania.
2.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Kalarpkę obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, korniszony pokroić tak samo. Zieleninę posiekać. Ryż wymieszać z warzywami i zieleniną. Dodać pokrojony w kostkę ser i mięso. Dołożyć musztardę i jogurt.
3.Całość dokładnie wymieszać, dodać przyprawy i ponownie wymieszać.
Komentarze