Zacznijmy najpierw od tego , że śledzie to bogate w białko i mikroelementy ryby, a matiasy, czyli młode śledzie, odławiane przed pierwszym tarłem, są bardzo delikatne w smaku. Moja sałatka będzie własnie z matiasem uwaga Korzennym .
60 min
Składniki:
6 ziemniaków
250 g śledzi (matias korzenny)
6 jaj ugotowanych na twardo
kukurydza 100 gram
1 cebula ( może być i czerwona , ja akurat dałam białą)
sól do smaku
marchew 3 szt
2 duże kwaskowate jabłka
150 g kiszonych ogórków
250 ml majonezu
150 ml chudego jogurtu
szczypta białego pieprzu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżka musztardy bawarskiej
Sałatka z matiasem korzennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( nakłuwam je patyczkiem do szaszłyków, sprawdzając czy to już ) Jajka gotujemy na twardo koło 5-7 minut od zagotowania wody . Marchew gotujemy do miękkości już obraną , potem tylko w kostkę pokroić wystarczy. Ugotowane składniki kroimy w kostkę i wkładamy do miski, wsypuje kukurydze . Jabłko również obieramy se skórki i kroimy w kostkę . Ogórka obieram ze skórki i tez kroje w kostkę ( odsączam go na sicie po pokrojeniu ) i dodajemy do reszty składników. Cebule i śledzie kroje na końcu ( śledź idzie prosto z pudełka do sałatki ) Do miseczki przekładam jogurt , majonez , musztardę i sok z cytryny . Mieszam składniki doprawiając pieprzem i dodając natkę pietruszki posiekaną . Przekładam ( dresing) do sałatki i tylko wymieszać i zostawić na godzinkę by przeszła cała smakiem .
Komentarze