Ta sałatka to niczym wiosenna eksplozja witamin- bukiet warzyw i sałata masłowa z dodatkiem niepozornego chwastu jakim jest pokrzywa, tworzą przekąskę na różne okazje. Cud miód!
Sałatka z mozzarellą i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy obieramy.Mozzarellę osączamy z zalewy.
Młodą pokrzywę umieszczamy w durszlaku i przelewamy gorąca wodą , sparzamy, osączamy z nadmiaru wody.
Sałatę rwiemy, resztę warzyw kroimy dowolnie wg uznania, układamy w półmisku łącznie z listkami pokrzywy, i posiekanym szczypiorkiem.
2.Przyrządzamy sos.:
Ocet ucieramy z solą i cukrem, wlewamy oliwę oraz musztardę ,dodajemy szczyptę suszonej bazylii, rozprowadzamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, polewamy sałatkę przed podaniem.
Komentarze