Sałatka z opieniek na zimę

4.38 (158 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Jeden ze sposobów marynowania grzybów leśnych. Świetnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (Na 8 słoików 330ml.)
    1kg. kapeluszy opieniek
    3 cebule
    2 marchewki
    sól
    Zalewa:
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki octu
    200g.koncentratu pomidorowego
    1 łyżka soli.
Wystaw ocenę:

4.38 (158 ocen)

Sałatka z opieniek na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapelusze opieniek dokładnie umyć, zalać wodą oraz zasypać solą, odstawić na 2-3h (dzięki temu ziemia z lasu wypłynie na wierzch i grzyby będą oczyszczone).
  • 2. Po tym czasie grzyby przełożyć do garnka, gotować 20 minut.
    Odcedzić, pokroić w kawałki, malutkie opieńki można zostawić w całości.
    Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • sałatka z opieńków na zimę 3. Warzywa oraz grzyby wymieszać razem.
  • 4. W dużym garnku zagotować składniki zalewy, przełożyć do niej sałatkę, zostawić na gazie do ponownego zagotowania.
  • 5. Gorącą sałatką napełniać umyte słoiki, zakręcać szczelnie.
    Odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować