Sałatka z kurczakiem, ryżem i gruszką

4.49 (158 ocen)

Sałatka słodko-kwaśna, sycąca i bardzo smaczna. Nada się na każdą imprezę, np.na zbliżające się Andrzejki :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    200 gram ryżu (waga przed gotowaniem)
    5 łyżek majonezu (używam dekoracyjnego Winiary)
    łyżka musztardy sarepskiej
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól, pieprz (doprawiamy wg. upodobań)
    5 korniszonów średnich
    puszka kukurydzy
    2 gruszki z kompotu lub lekko obgotowane w słodkiej wodzie
    słoik selera konserwowego
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Sałatka z kurczakiem, ryżem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dokładnie płukamy aby się nie kleił (najlepiej zrobić to dzień przed zrobieniem sałatki). Korniszony i gruszki kroimy w kostkę, kukurydzę i seler odsączamy - nie płuczemy.
  • 2. Pierś z kurczaka marynujemy ulubionymi mieszankami przypraw lub tylko w czosnku z solą i pieprzem. Smarujemy oliwa i pieczemy na patelni na małym ogniu, ok. 7 minut z każdej strony. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników sałatki.

Porady

Jeśli piersi są grube warto je lekko rozbić przed opiekaniem na patelni, co skróci czas przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Sałata Seler Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować