Sałatka z kurczakiem, rukolą i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka przyprawiamy kurkumą, tymiankiem, solą morską oraz kolorowym pieprzem i podsmażamy delikatnie na oleju z pestek dyni. Po chwili przykrywamy pokrywka i dusimy jeszcze około 10 minut.
Warzywa myjemy. Do salaterki wkładamy rukolę wraz z kapustą pekińską. Wykładamy wystudzonego kurczaka wraz z wytworzonym sosem. Układamy kolejno: żółtą pokrojoną paprykę, piórka czerwonej cebuli, porzeczkę, kapary, oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z aromatem rozmarynu i czerwonego pieprzu. Solimy delikatnie i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Porady
Do sałatki polecam ciepłe bułeczki. Czerwoną porzeczkę można zastąpić granatem. Zamiast oliwy z określonym aromatem możemy dodać zwykłej, doprawiając ziołami.
Komentarze