Sałatka z kozią kiełbaską i gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Podstawę sałatki stanowią tu włoskie kiełbaski z koziego mięsa. Zestawiłem je z wyrazistymi w smaku gorgonzolą oraz rukolą.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kiełbaski z koziego mięsa: 110 gramów
    - gorgonzola: 100 gramów
    - rukola: 50 gramów
    - chilli: 1 sztuka
    - jajka: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - Mielona papryka chilli: 1 szczypta
    - oliwa extra vergine: 3 łyżki
    - glassa: 1 łyżka
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - suszona mięta: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kozią kiełbaską i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z kiełbaską z koziego mięsa i gorgonzolą 1. 1. Opłuczcie i wysuszcie rukolę.

    2. Przygotujcie omlety. W tym celu roztrzepcie w misce trzy jajka, dodajcie sól, pieprz, mieloną paprykę chilli i trochę wody. Wymieszajcie i usmażcie omlety na gorącej, natłuszczonej patelni. Omlety nie powinny być ani zbyt grube, ani zbyt cienkie.

    3. Pokrójcie omlety na paski grubości ok. trzech centymetrów. Paskiem z omletu owińcie porcję rukoli, tworząc coś w rodzaju snopka.

    4. Przygotujcie dressing: wymieszajcie glassę, sok z cytryny, oliwę, posiekaną papryczkę chilli (jeśli jest większa, wystarczy połowa) oraz suszoną miętę. Dressing powinien być dość gęsty.

    5. Na środku talerza ułóżcie dwa snopki z rukoli i omletu, dookoła poukładajcie plasterki kiełbaski oraz połamane (palcami) kawałki gorgonzoli.

    6. Danie oraz talerz skropcie dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować