Sałatka z kozią kiełbaską i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Opłuczcie i wysuszcie rukolę.
2. Przygotujcie omlety. W tym celu roztrzepcie w misce trzy jajka, dodajcie sól, pieprz, mieloną paprykę chilli i trochę wody. Wymieszajcie i usmażcie omlety na gorącej, natłuszczonej patelni. Omlety nie powinny być ani zbyt grube, ani zbyt cienkie.
3. Pokrójcie omlety na paski grubości ok. trzech centymetrów. Paskiem z omletu owińcie porcję rukoli, tworząc coś w rodzaju snopka.
4. Przygotujcie dressing: wymieszajcie glassę, sok z cytryny, oliwę, posiekaną papryczkę chilli (jeśli jest większa, wystarczy połowa) oraz suszoną miętę. Dressing powinien być dość gęsty.
5. Na środku talerza ułóżcie dwa snopki z rukoli i omletu, dookoła poukładajcie plasterki kiełbaski oraz połamane (palcami) kawałki gorgonzoli.
Komentarze