Sałatka z fasolą Adzuki i kaszą jaglaną

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pożywna, smaczna i zdrowa. Pełnowartościowe danie dla osób, które nie jedzą mięsa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli adzuki
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 duży ogórek
    3 gałązki selera naciowego
    kilka listków świeżej bazylii
    garść łuskanych ziaren słonecznika
    glon kombu (opcjonalnie, kawałek do gotowania fasolki)
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fasolą adzuki i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano wymieniamy wodę, gotujemy do miękkości - solimy pod koniec gotowania. (Jeżeli dodajemy glon kombu, musimy go najpierw namoczyć - 15-30 min wystarczy).
    Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy do momentu, aż po kuchni rozniesie się przyjemny zapach. Dodajemy wodę (1 szklanka wody na 1/2 szklanki kaszy), solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 min, do momentu, aż cała woda się wchłonie.
    Umyte gałązki selera oraz ogórka (polecam obrać ze skórki) kroimy na małe kawałeczki.
    Odcedzoną fasolkę adzuki, kaszę jaglaną i warzywa umieszczamy w misce, przyprawiamy, dodajemy świeżą bazylię, mieszamy i posypujemy ziarnami słonecznika (polecam je wcześniej lekko uprażyć).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować