Sałatka z fasolą adzuki i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano wymieniamy wodę, gotujemy do miękkości - solimy pod koniec gotowania. (Jeżeli dodajemy glon kombu, musimy go najpierw namoczyć - 15-30 min wystarczy).
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy do momentu, aż po kuchni rozniesie się przyjemny zapach. Dodajemy wodę (1 szklanka wody na 1/2 szklanki kaszy), solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 min, do momentu, aż cała woda się wchłonie.
Umyte gałązki selera oraz ogórka (polecam obrać ze skórki) kroimy na małe kawałeczki.
Odcedzoną fasolkę adzuki, kaszę jaglaną i warzywa umieszczamy w misce, przyprawiamy, dodajemy świeżą bazylię, mieszamy i posypujemy ziarnami słonecznika (polecam je wcześniej lekko uprażyć).
Komentarze