Długie, ciemne ziarna dzikiego ryżu są bardzo dekoracyjne, dzięki czemu idealnie sprawdza się w sałatkach i daniach egzotycznych. Jest doskonałym dodatkiem do dań z mięsa, warzyw, owoców i ryb.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- dziki ryż Kupiec: 100 gramów
- świeży łosoś: 300 gramów
- oliwa: 2 łyżki
- mała cukinia: 0.5 sztuki
- pomarańcza: 1 sztuka
- marynata do ryb z cytryną i koperkiem: 1 łyżka
- musztarda miodowa Maille: 3 łyżeczki
- mix sałat: 0.5 opakowania
- zielony groszek: 1 łyżka
- ziarna sezamu, słonecznika i siemienia lnianego: 1 łyżka
- sól morska i pieprz kolorowy Kamis: 2 szczypty
Sałatka z grillowanego łososia i cukinii z dzikim ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu (ja gotowałam 25 minut) i wsypać do miski. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, skropić 2 łyżkami oliwy, posypać 1 łyżka marynaty do ryb, doprawić solą, pieprzem. Pomarańcz przekroić na pół i z jednej połówki wycisnąć sok do łososia, dodać również miąższ, wymieszać całość i wstawić do lodówki na kilka godzin(ja wstawiłam na cała noc). Łososia grillować na suchej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, na tej samej patelni grillować również plasterki cukinii. Dodać do łososia, którego przełożyliśmy do miski 3 łyżeczki miodowej musztardy, która doskonale podkreśliła jego smak i grillowane cukinie. Drugą połówkę pomarańczy kroimy na 3 plastry, z końcówki wyciskamy sok, z reszty odcinamy skórę, miąższ kroimy na cząstki i dodajemy do miski, doprawiamy pieprzem kolorowym i całość mieszamy. W szklanej misce rozrzucamy mix sałat, na środku układamy sałatkę, posypujemy odsączonym groszkiem z zalewy i posypujemy uprażonymi ziarnami. Sałatkę schładzamy w lodówce.
Komentarze